by nang kha yea 19.9.2012
ေရွးကတည္းက ေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ႕ၾကပါတယ္။ ဥသွ်စ္သီးက မွည့္သြား တဲ႕အခါ ေဆးဖက္ဝင္တန္ဖိုးက အလြန္ျမင္႕တက္သြားပါတယ္။ ဥသွ်စ္သီးက အနံ့ေမႊးၿပီး ေအးျမကာ ဝမ္းေပ်ာ႕ေပ်ာ႕သြားေစတဲ႕ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ဒါ႕အျပင္ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ ႕တဲ႕လို့ ျဖစ္တဲ႕ေရာဂါ (Scurvy) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ကုသရာမွာလည္း အသံုးဝင္ပါတယ္။ အစာအိမ္ကို သန္စြမ္းေစသလို အစာအိမ္ရဲ ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစပါတယ္
ဥသွ်စ္သီးမွည့္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း ကို သန္႔စင္ေပးတာေၾကာင့္ အေကာင္းဆံုး ဝမ္းေပ်ာ့ေဆးလို႔ ေခၚၾကပါတယ္။ အ ေကာင္းဆံုးက ဥသွ်စ္သီးအမွည့္ကို ထန္း လ်က္နဲ႔ ေရာေမႊၿပီး စားေပးရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ တာကင္းေဝးၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါ တယ္။ ဝမ္းကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္
မမွည့္ေသးတဲ့ ဥသွ်စ္သီးကို ဝမ္း ကိုက္တဲ့ ေဝဒနာေတြအတြက္ သံုးရင္ သက္သာတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးရလဒ္ကို ရရွိေစဖို႔ ဥသွ်စ္ သီးေျခာက္ ဒါမွမဟုတ္ ဥသွ်စ္သီးအမႈန္႔ ကို သံုးသင့္ပါတယ္။
အစာအိမ္အနာကို သက္သာေစပါတယ္
ဥသွ်စ္ရြက္ကို အစာအိမ္အနာကု သေဆးအျဖစ္ သံုးၾကပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ဥသွ်စ္ရြက္ေတြမွာ တန္နင္ဓာတ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစၿပီး အစာအိမ္အနာက်က္ေအာင္ ကူညီေပးလို႔ပါ။
နားေရာဂါေဝဒနာေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္
ဥသွ်စ္ပင္ရဲ႕အျမစ္ကို နားေရာဂါ ေဝ ဒနာေတြ ကုသေရးအတြက္ အိမ္သံုးေဆး တစ္လက္အျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဥသွ်စ္ပင္ရဲ႕အျမစ္ကို တမာ နားပိုးဝင္တာ၊ နားေရာင္ရမ္းတာနဲ႔ နား ျပည္ယိုတာစတဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္ သာေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ တ မာရြက္မွာ ပိုးသတ္အာနိသင္ရွိၿပီး ဥသွ်စ္ ပင္အျမစ္ပိုင္းမွာ ေသြးတိတ္ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိလို႔ပါ။
အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါေဝဒနာ ေတြကို သက္သာေစပါတယ္
ဥသွ်စ္ရြက္ကရလာတဲ့ အဆီကို ႐ွဴ ေပးရင္ မၾကာခဏ အေအးမိတာ၊ အ သက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို ယာယီသက္သာေစပါတယ္။ ဥသွ်စ္ရြက္ အဆီကို ႏွမ္းဆီနဲ႔ ဆတူေရာၿပီး နားထင္ မွာ လိမ္းၿပီး ႏွိပ္နယ္ေပးရင္ ေခါင္းကိုက္ တာကို သက္သာေစသလို အေအးမိေဝ ဒနာကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ဥ သွ်စ္ရြက္ျပဳတ္ရည္ထဲ င႐ုတ္ေကာင္းနည္း နည္းထည့္ေသာက္ရင္ ေခ်ာင္းဆိုးတာနဲ႔ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာမေၾကတာနဲ့ အူမႀကီး ပိုးဝင္မႈ ကို သက္သာေစပါတယ္
ဥသွ်စ္သီးဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူမႀကီး ျပႆနာေတြကို သက္သာေစတဲ့ အလြန္ အစြမ္းထက္ အိမ္သံုးေဆးတစ္လက္ ျဖစ္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာမၾကတာနဲ႔ အူ မႀကီး ပိုးဝင္တာေတြလို ေဝဒနာေတြကို ကုသရာမွာ သံုးၾကပါတယ္။
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment