ခုခံအား စနစ္ တိုးျမင့္ေစဗသာသဘာဝအစားအစာမ်ား
by popozaw on 26.11.2012
၁။ Green Tea(လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း)
၂။ ပန္းငရုတ္ (ငရုတ္သီးေတာင့္ၾကီး)
၃။ ခ်င္းတက္ (ဂ်င္း)
၆။ ကန္စြန္းဥ
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၈။ ကတြတ္သီး
၉။ မႈိ
၁၀။ တလည္းသီး
by popozaw on 26.11.2012
ပိုးသတ္ေဆး၊
ပတ္၀န္းက်င္ညစ္ညမ္းျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈတို႔သည္ ကိုယ့္ခုခံအားစနစ္ကို
ယိုင္နဲ႔ေစႏိုင္ေသာ အရာမ်ားျဖစ္သည္။ Bermingham University Medical School
မွ သုေတသနတစ္ခုအရ ခုခံအားစနစ္ဟူသည္ အသက္ၾကီးလာတာႏွင့္အမွ် က်ဆင္းလာမည္မွာ
သဘာ၀အေလွ်ာက္ျဖစ္ကိုျဖစ္မည္ဟု ခိုင္္မာစြာ ေတြ႔ရိွခဲ့သည္။ ကိုယ့္မွာ
ေအာက္ပါအစားအစာမ်ားႏွင့္ ေဆာင္ထားေပေတာ့။
၁။ Green Tea(လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း)
Green
Tea တစ္ငံုသည္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းမွ မေကာင္းေသာ ပိုးမႊားမ်ားကို
တားျမစ္ႏိုင္ျပီး ေကာင္းေသာ ပိုးမႊားမ်ားကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ေသာ
စြမ္းအင္ရိွသည္။ ကိုယ့္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္၏ ၇၀%ထိသည္ ကိုယ့္
အစာေျခလမ္းေၾကာင္းတြင္ တည္ရိွေနသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔ကို
ေလးခြက္ေလာက္ေသာက္ျခင္းသည္ ကိုယ့္ခႏၶာကိုယ္ကို ေကာင္းေကာင္းအက်ဳိးျပဳေနမည္
ျဖစ္သည္။
၂။ ပန္းငရုတ္ (ငရုတ္သီးေတာင့္ၾကီး)
၎တြင္
Beta carotene ေျမာက္ျမားစြာပါ၀င္ျပီး ၎ကို ေသြးထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအအျဖစ္သို႔
ေျပာင္းလဲေစကာ ေရာဂါကူးစက္ျခင္းကို တိုက္ခိုက္ေပးသည္။ ပါးစပ္ထဲ
အရည္ေပ်ာ္သြားႏိုင္ေသာ capasaicin ပါ၀င္ျခင္းကလည္း ေရာင္ရမ္းျခင္းကို
တားျမစ္ႏိုင္ေပသည္။
၃။ ခ်င္းတက္ (ဂ်င္း)
ဂ်င္းတြင္
အဓိက ပါ၀င္သည္မွာ ကင္ဆာကို ႏွိပ္ကြပ္ႏိုင္သည့္ gingerol ဓာတ္ပင္ျဖစ္သည္။
ဂ်င္းကို ခုတ္လွီး၍ျဖစ္ေစ၊ ၾကိတ္ေခ်၍ ျဖစ္ေစ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္
ထည့္သြင္းသံုးေဆာင္ျခင္းသည္ အလြန္ ပညာသားပါေသာ လုပ္ရပ္ပင္ျဖစ္ေပသည္
၄။ ဘလူးဘယ္ရီးသီး(blueberries)
“ဤအစြမ္းထက္ေသာ
ေသးငယ္ေသာ အသီးေလးေတြသည္ ကင္ဆာမွသည္ ႏွလံုးေရာဂါထိ ေရာဂါမ်ဳိးစံုကို
ကူညီကာကြယ္ေပးသည္။” ဟု Andrews က ေျပာသည္။ ေရွာက္သီးႏွင့္ ေရာခ်င္ေရာ၊
စေတာဘယ္ရီႏွင့္ ေရာခ်င္ေရာလိုက္ပါေပေတာ့။
၅။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
ဤဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္သည္
ကၽြႏူ္ပ္တို႔ ခႏၶာကုိယ္မွ ခံတြင္းနံ႔နံျခင္းအပါအ၀င္ ျဖစ္ေစေသာ
ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို တိုက္ခိုက္သည့္ antioxidant မ်ားျဖင့္
ျပည့္ႏွက္ေနသည္။ “ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ၎သည္ အမ်ဳိးအစားနွစ္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအႏ
ၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။” ဟု Clark ကဆိုသည္။ သို႔မွသာ
ကိုယ္အသက္ၾကီး၊ ဆံံပင္ေတြျဖဴလာသည့္အခါ ကိုယ့္ဘ၀ဇာတ္ေၾကာင္းရွည္ၾကီးကို
ျပန္ေျပာႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
၆။ ကန္စြန္းဥ
ကိုယ့္
ခုခံအားစနစ္ကို တိုးျမင့္ေပးျပီး ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႏွလံုးထိခိုက္ျခင္း၊ ကင္ဆာ၊
အိတ္ခ်္အိုင္ဗီ၊ အသည္းေရာဂါမ်ား၊ Parkinson’s and Alzheimer’s disease
တို႔မွ ကူညီ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ glutathione သည္ ကန္စြန္းဥ တစ္လံုးစီတြင္
ပါရိွသည္။
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္
အသက္ၾကီးသူမ်ားအတြက္ အေဆာင္တစ္ခုပင္ျဖစ္သည္။ သူတို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ lycopene
သည္ အိုနာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ တစ္ေန႔ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး
အလံုးတ၀က္ေလာက္ဆိုလွ်င္ပင္ ကိုယ့္ကို ျမန္ျမန္အိုနာျခင္းမွ
တားဆီးထားႏိုင္္မည္ျဖစ္သည္။
၈။ ကတြတ္သီး
“တစ္ပတ္ကို
ကတြတ္သီး ေလးလံုးေလာက္မွီ၀ွဲျခင္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာရိွ pH ပမာဏကို
ညိွႏိႈင္းထားျပီး ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ၀င္ေရာက္ကူးစက္ျခင္းမွ တားဆီးထားသည္။”
ဟု Sylvester Stallone ၏ personal trainer ျဖစ္သူ Gunnar Petersen က
ဆိုသည္။ ကတြတ္သီးမွာ ပါသည့္ အမွ်င္ဓာတ္သည္ အင္ဆူလင္ ပမာဏႏွင့္ ေသြးတြင္း
အခ်ဳိဓာတ္ပမာဏတို႔ကို က်ဆင္းေစကာ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
၉။ မႈိ
မႈိမ်ားတြင္
ကၽြႏူ္ပ္တို႔ ခႏၶာကိုယ္ ဆဲလ္မ်ား၏ ပံုစံမမွန္ေသာ ၾကီးထြားပံုမ်ားႏွင့္
မ်ဳိးပြားပံုမ်ားကို တားဆီးကာကြယ္မည့္ ergothioneine ဓာတ္ပါ၀င္သည္။
“အတိုခ်ဳပ္ဆိုရလွ်င္ သူတို႔သည္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစလိမ့္မည္။”
Bowerman က ဆိုသည္။ “သူတို႔ကို antioxidant reveratrol ပါရိွသည့္
၀ိုင္နီထဲမွာ ထည့္ခ်က္ျခင္းသည္ သူတို႔၏ ခုခံအားတိုးျမင့္သည့္ စြမ္းအင္ကို
ျမင့္တင္ေစလိမ့္မည္။”
၁၀။ တလည္းသီး
၎တို႔၏
ထူးျခားေသာ အေရာင္ကို္ျဖစ္ေပၚေစသည့္ ဓာတုဓာတ္ ellagitannins သည္
ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းကိုလည္း နည္းပါးေစသည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ သူတို႔၏ အရည္သည္
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား တိုးပြားႏႈန္းကို ေျခာက္ဆေလာက္အထိ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု
ေတြ႔ရသည္။
ပိုပိုေဇာ္
(သဘာဝရဲ႕အားအင္)
Ref>*ေမာင္ခ်မ္းငယ္ဆယ့္ခြန္*၏ထိပ္ဆံုးကအစားအေသာက္၄၀ေဆာင္းပါးမွေကာက္ႏူတ္ေဖၚျပပါသည္။
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment