ေခၽြးထြက္လြန္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္နံ႔နံျခင္း ကင္းေဝးေစဖို႔
by nang kha yea on 25.11.2012
ေခၽြးထြက္လြန္ၿပီး
ကို္ယ္နံ႔နံတဲ့အခါ မိမိကိုယ္တိုင္သာမက ေဘးပတ္ဝန္းက်င္က လူေတြပါ
သင့္ကိုယ္နံ႔ေၾကာင့္ စိတ္မသက္သာ ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္နံ႔ဟာ
အစားအေသာက္စားေသာက္မႈပံုစံ ေျပာင္းလဲတာနဲ႔ တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းေရးကို
ထိန္းသိမ္းတဲ့နည္းနဲ႔ ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။
ေခၽြးထြက္မ်ားျခင္းကို ျဖစ္ေစသည့္ အခ်က္မ်ား
လူ႔ခႏၶာကိုယ္မွာ
ေခၽြးအသင့္အတင့္ထြက္ဖို႔ လိုအပ္ေပမဲ့ ေခၽြးထြက္မ်ားတာေၾကာင့္
ကိုယ္နံ႔နံတာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေခၽြးထြက္မ်ားတာကို Hyperhidrosis
လို႔ေခၚၿပီး ေအာက္ပါအေၾကာင္းရင္းေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
- မ်ိဳး႐ိုးလိုက္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ပံုစံ၊
- တခ်ိဳ႕ေသာ ေဆးဝါးကုသမႈ၊
- အမ်ိဳးသားေဟာ္မုန္း(တက္စတိုစတီ႐ုန္း) ေလ်ာ့နည္းျခင္း၊ ဖ်ားျခင္း၊
- သိုင္း႐ြိဳက္ဂလင္း အလုပ္လုပ္လြန္းျခင္း၊
- ငွက္ဖ်ားေရာဂါ၊ တီဘီေရာဂါ၊
- ကင္ဆာအက်ိတ္ Lymphoma၊
- ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊
- စိတ္ဖိစီးမႈႏွင့္ ပူပင္ေသာက မ်ားျခင္း၊
ကိုယ္နံ႔နံျခင္း ျဖစ္ရေသာ အေၾကာင္းမ်ား
ေခၽြးထြက္မ်ားတာနဲ႔အတူ
ကို္ယ္နံ႔ျပင္းျပင္းနံတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္နံ႔နံတာက ခ်ိဳင္း၊ ေပါင္ၿခံစတဲ့
ေနရာေတြမ်ာ ေခၽြးထြက္မ်ားတာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္သလို ေအာက္ပါ
အေၾကာင္းရင္းေတြေၾကာင့္လည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
-
တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းေရး မေကာင္းျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါနဲ႔ အသည္းတြင္
ဖန္းဂတ္စ္ပိုးဝင္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေၾကာင့္ Acetone အနံ႔နံျခင္း၊
အရက္ေသာက္ျခင္း၊ စီးကရက္ေသာက္ျခင္း၊
ေခၽြးထြက္မ်ားတာေၾကာင့္ ေခၽြးနဲ႔ အစိုဓာတ္ထဲမွာ ရွင္သန္ေပါက္ဖြားတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားေတြေၾကာင့္ ကိုယ္နံနံရတာျဖစ္ပါတယ္။
ကိုယ္နံ႔နံ႔ေစေသာ အစားအေသာက္မ်ား
ကိုယ္နံ႔နံေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ေအာက္ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
- အနီေရာင္အသား အစားမ်ားျခင္း၊
- အမွ်င္ဓာတ္နည္းၿပီး သၾကား၊ တိရစၧာန္ဆီ၊ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစတဲ့ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြကိ္ု မ်ားမ်ားစားျခင္း၊
ေလ့လာမႈအရ
အပင္ထြက္အစားအသာက္ေတြက ကိုယ္တြင္းစနစ္ေတြကို သန္႔စင္ေပးႏိုင္ၿပီး
ကို္ယ္နံ႔ေကာင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အပင္ထြက္အစာေတြမွာ
ပါဝင္တဲ့ ကလို႐ိုဖီးလ္နဲ႔ တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြက ကို္ယ္တြင္းစနစ္အားလံုးရဲ႕
မသန္႔စင္မႈေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းရွိလို႔ပါ။ တ႐ုတ္နံနံ၊ မုန္လာဥနီ၊
ေက်ာက္ဖ႐ံုသီးစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ကိုယ္နံ႔နံတာကို ေလ်ာ့ပါးေစတယ္လို႔
ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။
Ref : Good Health
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment