Posted by: Ko Myo
on Friday, June 20, 2014
Categories:
က်န္းမာေရးႏွင့္ ေဆးပညာ
လတ္တေလာ ကုိယ္စားမိေနတဲ့ အစားအစာေတြကုိ သတိထားၾကည့္ပါ။
အထူးသျဖင့္ သေရစာေတြကုိပါ။ တစ္ေန႔ကုိ ၇၅ ကယ္လုိရီေလာက္ အပိုစားရင္တစ္ႏွစ္ကုိ ေျခာက္ ေပါင္ တုိးပါလိမ့္မယ္။ ဒါကလည္းဘာမွမပါတဲ့ ဘီစကြတ္၊ ေခ်ာကလက္တစ္ေထာင့္နဲ႔တင္ ရႏုိင္ပါတယ္။ သည့္အျပင္အပုိအစာေတြနဲ႔ဆုိပုိဆုိးေတာ့တာေပါ့။ ကရင္(မ္) တစ္ဇြန္းစာေလာက္ဟာ စေတာ္ဘယ္ရီ တစ္ေပါင္ထက္ကုိ ကယ္လုိရီမ်ားပါတယ္။ ႐ုိး႐ုိးေထာပတ္၊ ေဖာေဖာသီသီသုတ္လုိက္တာနဲ႔ ကယ္လုိရီ ႏွစ္ဆေက်ာ္တက္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။
အဆီေလွ်ာ့စားပါ
ကုိယ္ခႏၶာဟာစြမ္းအင္အတြက္ ပ႐ုိတင္းနဲ႔ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္ေတြအေနနဲ႔ ကယ္လုိရီကုိ သိမ္းထားပါ တယ္။ အမ်ားစုဟာပါးစပ္ကုိအလုိလုိက္ၿပီး လုိအပ္တာထက္ပုိၿပီး စားတတ္ၾကပါတယ္။ ႏုိ႔နဲ႔ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းေတြထဲက အဆီနည္းတဲ့အစာ၊ အဆီမပါတဲ့အသားခ်ည္းသတ္သတ္နဲ႔ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါမွာ ေတာ့ အဆီကုိနည္းနည္းေလွ်ာ့သုံးႏုိင္ရင္ ကုိယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ကုိ ထိန္းႏုိင္ၾကမွာပါ။
ပ႐ုိတင္းကုိ ပုိၿပီးစားႏုိင္ရင္ေကာင္းပါလိမ့္မယ္။
ငါးနဲ႔အဆီနည္းတဲ့ အစာေတြကုိစားၿပီးကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္ပမာဏကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕အခ်က္ အလက္ေတြအရ အဆီနည္းနည္း၊ ပ႐ုိတင္းမ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာဟာ အဆီနည္းနည္း၊ ကာဗြန္ ဟုိက္ဒရိတ္မ်ားမ်ားထက္ကုိ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေစႏုိင္ပါတယ္။ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ဟာ စားေသာက္ ခ်င္စိတ္ကုိ နည္းေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့သိပ္ၿပီး အလြန္အကၽြံမလုပ္ဖုိ႔ လုိပါတယ္။ ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္ေပါ မ်ားတဲ့အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ အသီးအႏွံနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြမွာလည္း ကိုယ္ခႏၶာအတြက္လုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါပဲ။
နည္းနည္းနဲ႔မ်ားမ်ားစားဖုိ႔ လုိပါတယ္။
တစြတ္စြတ္စားတတ္တဲ့ အက်င့္ရွိရင္ ပုံမွန္စားေနတဲ့အစာကုိ နည္းနည္းနဲ႔ခဏခဏစားဖုိ႔ အေရးႀကီးပါ တယ္။ ကုိယ့္အနီးအနားကေတြ႕ကရာကုိ ေကာက္ဝါးေနမယ့္အစား ကုိယ္စားမယ့္အစာကုိသာ ပုိၿပီး က်န္းမာေအာင္ ေရြးခ်ယ္ႏုိင္မွာပါ။ မၾကာေသးမီက ေလ့လာခ်က္ေတြက အစားအေသာက္ကုိ ခဏ ခဏစားျခင္းအားျဖင့္ အစာေခ်ျခင္းႏွင့္ အစာစုပ္ျခင္းမွာ ကယ္လုိရီမ်ားမ်ားေလာင္ကၽြမ္းၿပီး ကုိယ္ခႏၶာ ရဲ႕ဇီဝျဖစ္စဥ္ကုိ အားေပးပါတယ္။ နည္းနည္းနဲ႔မ်ားမ်ားစားျခင္းဟာ ဒီလုိနည္းနဲ႔ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ အက်ဳိးျပဳႏုိင္ပါလိမ့္မယ္။
စားခ်င္စိတ္ကုိလႈံ႕ေဆာ္ေစတဲ့ အခ်ိန္ေနရာကုိသိထားပါ။
ဘယ္ေနရာ၊ ဘယ္လုိအခ်ိန္မ်ဳိးမွာ ဘီစကြတ္ဘူးကုိ လက္လွမ္းတတ္သလဲဆုိတာ သတိထားၾကည့္ရင္း နဲ႔ဒီလုိစိတ္ေပၚလာတဲ့အခါ မစားမိေအာင္ ဘယ္နည္းေတြနဲ႔ကုိယ့္အတြက္ အဆင္ေျပႏုိင္မလဲဆုိတာ စဥ္းစားထားဖုိ႔ေကာင္းပါတယ္။
အရက္ျဖတ္ႏုိင္ရင္ အေကာင္းဆုံးပါ။
အရက္နဲ႔ကုိယ္အေလးခ်ိန္ဟာ ဆက္သြယ္မႈရွိပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္က အရက္ကုိကယ္လိုရီအေနနဲ႔ မသိမ္း ထားႏုိင္ပါဘူး။ လုိအပ္တဲ့စြမ္းအင္အတြက္ တုိက္႐ုိက္အသုံးခ်လိုက္ရတာပါ။ ဒီအတြက္ေသာက္ ေသာက္ စားစား သမားေတြမွာအစာကရတဲ့ ကယ္လုိရီဟာ အဆီအျဖစ္သိမ္းထားဖုိ႔ ေသခ်ာသေလာက္ ပါပဲ။ ေနာက္ၿပီးအရက္ေသာက္ျခင္းဟာ စားခ်င္စိတ္ကုိပုိေကာင္းေစၿပီး သတိကုိေမ့ေစတဲ့အတြက္ ဟုိတုန္းက မစားေတာ့ဘူးလုိ႔ ဆုံးျဖတ္ထားတဲ့အဆီမ်ားမ်ားပါတာေတြကုိ ပုိၿပီးစားမိလုိ႔ျဖစ္ပါတယ္။
ေသးေသးေလးေတြလုပ္ၿပီး စားပါ။
အဓိကအားျဖင့္ ကယ္လုိရီမ်ားတဲ့အစာေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကုိယ္စားမယ့္အစာကုိ ေသးေသးေလးလုပ္ ရင္အမ်ားႀကီးျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ဗီဇာတစ္ဝက္ေလာက္နဲ႔ တျခားဟင္းသီး ဟင္းရြက္ခပ္မ်ားမ်ားထည့္ထားတဲ့ တစ္ပန္းကန္ဆုိရင္ အေတာ္မ်ားျပားတဲ့နံနက္စာျဖစ္ႏုိင္တာေပါ့။
စားပဲြမွာ အၿမဲတမ္းထုိင္စားႏိုင္ရင္ ေကာင္းပါတယ္။
ဘယ္ေလာက္ပဲ အလုပ္မ်ားတဲ့သူျဖစ္ျဖစ္ ကုိယ္စားမယ့္အစာကုိ အာ႐ုံထားႏုိင္ဖုိ႔ အခ်ိန္နည္းနည္းေတာ့ ယူရပါလိမ့္မယ္။ တီဗီြေရွ႕က သေရစာေတြ၊ လမ္းေဘးကအစားအစာေတြက ကုိယ္အေလးခ်ိန္တုိးဖုိ႔ ဖိတ္ေခၚေနသလုိပါပဲ။
အစားမေရွာင္နဲ႔။
ဘယ္အစားအစာမဆုိ ေရွာင္ဖုိ႔မလုိပါဘူး။ နည္းနည္းေတာ့ ေလွ်ာ့စားဖုိ႔ပါပဲ။ သုေတသနေတြ႕ရွိခ်က္ ေတြ က သူတို႔ႀကိဳက္တဲ့အစာစားတဲ့သူေတြဟာ အစားေရွာင္တဲ့သူေတြထက္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ၿပီး ရွိၿပီး အေလးခ်ိန္ကုိလည္း အေတာ္ၾကာထိန္းထားႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
မနက္စာစားတဲ့အက်င့္လုပ္ပါ။
မနက္စာကုိ မစားတဲ့သူေတြဟာက်န္တဲ့တစ္ေန႔လုံးမွာ သူမ်ားေတြထက္ပုိစားျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အဆီ ပါတဲ့အစာကုိပဲ ေရြးတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္အေကာင္းဆုံးက ညလယ္စာစားတတ္တဲ့ အက်င့္ရွိ သူေတြက အဲဒီအက်င့္ကုိ ေဖ်ာက္ႏုိင္ရင္အေကာင္းဆုံးျဖစ္သလုိ အတတ္ႏုိင္ဆုံး ညေနစာ၊ ညစာေတြ ကုိေတာင္မွ ေလွ်ာ့စားေစခ်င္ပါတယ္။ မနက္စာေကာင္းေကာင္းစားႏုိင္တဲ့သူက အေလးခ်ိန္ ပုိထိန္းႏုိင္ တာကုိ ပတ္ဝန္းက်င္ကုိအကဲခတ္တာနဲ႔ ျမင္ႏုိင္ပါလိမ့္မယ္။
စံေတာ္ခ်ိန္သတင္းစာ
ဇြန္ (၆) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment