၁။ ကကတစ္ အေကာင္လိုက္ကုိ ဆူးေတာင္ေတြ၊ အျမီးေတြ မခုတ္ဘဲ ဗုိက္ကုိေဖာက္လိုက္ပါ။ ထုိ႔ေၾကာင္႔ အရုိင္းခ်က္ဟု ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။
၂။ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး၊ ငါးအသားကုိ ဓားႏွင္႔မႊန္းပါ။ ဆႏြင္း၊ဆားနယ္ပါ။ ငါးအသားထဲ ဆား၀င္ေအာင္ ခဏထားပါ။
၃။ ငါးဗုိက္ထဲသုိ႔ သင္႔ေလ်ာ္သည္႕ ပမာဏခန္႔ ရွိသည္႕ အရံသင္႔ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မိတ္သလင္(နည္းနည္း)ကုိ သြတ္လိုက္ပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ မက်ည္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ျပီး ငါးကုိ အေကာင္လိုက္ မျပတ္ေအာင္ ထည္႕ခ်က္ပါ။ ေရမခန္းတခန္း အထိ တည္ထားပါ။ (ပထမ တစ္ျပန္ျပီးပါျပီ။)
(ပထမ တစ္ျပန္တြင္ ငါးထဲမွ ငါးဆီထြက္လာပါျပီ။ ဒါေၾကာင္႔ ဆီလုံး၀ ထည္႕စရာမလိုပါ။ မန္က်ည္းရည္ႏွင္႔ ငါးကုိ တစ္ျပိဳင္နက္တည္း ထည္႕ခ်က္ေသာေၾကာင္႔ နည္းနည္းက်က္ခဲပါသည္။ သုိ႕ေသာ္ ငါးအသားမွာ တင္းျပီး စားေကာင္းပါသည္။)
၅။ ပန္းငရုတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္သီး၊ ေရႊပဲသီး၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ၾကက္သြန္နီ(ေလးစိတ္အပုိင္းေလးမ်ား)၊ အခြံခြာျပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာမ်ား လွီးျဖတ္ျပင္ဆင္ထားပါ။
၆။ ေရႊပဲသီးႏွင္႔ ပန္းငရုတ္သီးတုိ႔ကုိ ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔အတူ ငါးထဲသို႔ ေလာင္းထည္႕ျပီး ထပ္ခ်က္ပါ။ အသီးအရြက္မ်ားႏူးမွ ၾကိဳက္လွ်င္ ၾကာၾကာခ်က္ပါ။
၇။ မႏူးတႏူးအခ်ိန္တြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီစိတ္မ်ား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာမ်ားကုိ ထည္႕ပါ။ ဟင္းအရည္ျဖင္႔ ေသာက္ဆန္းပုံစံၾကိဳက္လွ်င္ ေရထပ္ထည္႕ပါ။ ဟင္းအရည္ကုိ ျမည္းၾကည္႕ျပီး လိုအပ္သလို အေပါ႔၊ အငန္၊ အခ်ဥ္တုိ႔ကုိ ျပင္ဆင္ျပီး ဆူလွ်င္ က်က္ပါျပီ။ (ဒုတိယ တစ္ျပန္ျပီးပါျပီ။)
၈။ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ပင္တုိ႔ကုိ လွီးျပီး ငါးဟင္းေပၚသုိ႔ အုပ္ျပီး ခဏေနလွ်င္ စားႏုိင္ပါျပီ။
လွ်ံဇြဲကုိ(စီးပြားေရးတကၠသုိလ္)
မွတ္ခ်က္။ ။ အသစ္အဆန္းမ်ား တီထြင္ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းသည္ အသက္ရွည္ က်န္းမာေစသည္ဟု ဖတ္ဖူးပါသျဖင္႔ ရုံးပိတ္ရက္မ်ားတြင္ မပ်င္းမရိ၊ လုံ႔လရွိျပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကပါရန္။ ဟင္းခ်က္နည္း တင္ထားလို႔ ေတာင္ထင္၊ ေျမာက္ထင္ ထင္မွာလဲ ခပ္လန္႔လန္႔...။
(တိန္...)
၂။ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး၊ ငါးအသားကုိ ဓားႏွင္႔မႊန္းပါ။ ဆႏြင္း၊ဆားနယ္ပါ။ ငါးအသားထဲ ဆား၀င္ေအာင္ ခဏထားပါ။
၃။ ငါးဗုိက္ထဲသုိ႔ သင္႔ေလ်ာ္သည္႕ ပမာဏခန္႔ ရွိသည္႕ အရံသင္႔ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မိတ္သလင္(နည္းနည္း)ကုိ သြတ္လိုက္ပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ မက်ည္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ျပီး ငါးကုိ အေကာင္လိုက္ မျပတ္ေအာင္ ထည္႕ခ်က္ပါ။ ေရမခန္းတခန္း အထိ တည္ထားပါ။ (ပထမ တစ္ျပန္ျပီးပါျပီ။)
(ပထမ တစ္ျပန္တြင္ ငါးထဲမွ ငါးဆီထြက္လာပါျပီ။ ဒါေၾကာင္႔ ဆီလုံး၀ ထည္႕စရာမလိုပါ။ မန္က်ည္းရည္ႏွင္႔ ငါးကုိ တစ္ျပိဳင္နက္တည္း ထည္႕ခ်က္ေသာေၾကာင္႔ နည္းနည္းက်က္ခဲပါသည္။ သုိ႕ေသာ္ ငါးအသားမွာ တင္းျပီး စားေကာင္းပါသည္။)
၅။ ပန္းငရုတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္သီး၊ ေရႊပဲသီး၊ ၾကက္သြန္ပင္၊ ၾကက္သြန္နီ(ေလးစိတ္အပုိင္းေလးမ်ား)၊ အခြံခြာျပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာမ်ား လွီးျဖတ္ျပင္ဆင္ထားပါ။
၆။ ေရႊပဲသီးႏွင္႔ ပန္းငရုတ္သီးတုိ႔ကုိ ေရအနည္းငယ္ႏွင္႔အတူ ငါးထဲသို႔ ေလာင္းထည္႕ျပီး ထပ္ခ်က္ပါ။ အသီးအရြက္မ်ားႏူးမွ ၾကိဳက္လွ်င္ ၾကာၾကာခ်က္ပါ။
၇။ မႏူးတႏူးအခ်ိန္တြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီစိတ္မ်ား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာမ်ားကုိ ထည္႕ပါ။ ဟင္းအရည္ျဖင္႔ ေသာက္ဆန္းပုံစံၾကိဳက္လွ်င္ ေရထပ္ထည္႕ပါ။ ဟင္းအရည္ကုိ ျမည္းၾကည္႕ျပီး လိုအပ္သလို အေပါ႔၊ အငန္၊ အခ်ဥ္တုိ႔ကုိ ျပင္ဆင္ျပီး ဆူလွ်င္ က်က္ပါျပီ။ (ဒုတိယ တစ္ျပန္ျပီးပါျပီ။)
၈။ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ပင္တုိ႔ကုိ လွီးျပီး ငါးဟင္းေပၚသုိ႔ အုပ္ျပီး ခဏေနလွ်င္ စားႏုိင္ပါျပီ။
လွ်ံဇြဲကုိ(စီးပြားေရးတကၠသုိလ္)
မွတ္ခ်က္။ ။ အသစ္အဆန္းမ်ား တီထြင္ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းသည္ အသက္ရွည္ က်န္းမာေစသည္ဟု ဖတ္ဖူးပါသျဖင္႔ ရုံးပိတ္ရက္မ်ားတြင္ မပ်င္းမရိ၊ လုံ႔လရွိျပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကပါရန္။ ဟင္းခ်က္နည္း တင္ထားလို႔ ေတာင္ထင္၊ ေျမာက္ထင္ ထင္မွာလဲ ခပ္လန္႔လန္႔...။
(တိန္...)
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment