by nang kha yea on 22.11.2012
(၁) ဆိုဒီယမ္ ေလာ္႐ုိင္းဆာလဖိတ္ (Sodium Lauryl Sulfate)
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ပါးစပ္အနာ
SLS
ဟာ သြားတုိက္ေဆးအမ်ားစုမွာ သန္႔ရွင္းေရးပစၥည္းအေနနဲ႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ခံတြင္းထဲက ဘက္တီးရီးယား အလႊာကို ေျပာင္းလဲသြားေစၿပီး တစ္သွ်ဴး
ေတြကို မသက္မသာျဖစ္ေစကာ ပါးစပ္အနာ ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ပါးစပ္အနာမျဖစ္ေအာင္
-
SLS မပါတဲ့ သြားတုိက္ေဆးကို ေျပာင္းသံုးပါ။ ဒါ့အျပင္
ခံတြင္းမသက္မသာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ နာနတ္သီးလိုမ်ဳိး အက္စစ္ကဲတဲ့အသီးေတြကို
ေလွ်ာ့စားေပးပါ။
(၂) သၾကားမပါေသာ ပီေက
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျခင္း
သၾကားမပါတဲ့ပီေကဟာ
Sorbitol နဲ႔ Mannitol တို႔နဲ႔ ခ်ဳိေအာင္ လုပ္ထားတဲ့အတြက္
ဒီပါဝင္ပစၥည္းႏွစ္မ်ဳိးစလံုးကို ခႏၶာကုိယ္ကေန အလြယ္တကူ မစုပ္ယူႏိုင္ပါဘူး။
ဒီႏွစ္မ်ဳိးစလံုးပါတဲ့ ပီေကကို အလြန္အကၽြံစားတာက ေရကို အူထဲမ်ားမ်ား
ဆြဲယူႏိုင္ တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
ဝမ္းမေလွ်ာေအာင္
-
သၾကားမပါတဲ့ ပီေကစားတာက သၾကားပါတဲ့ ပီေကစားတာထက္
ခံတြင္းက်န္းမာေရးအတြက္ေတာ့ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အလြန္အကၽြံစားရင္
ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
(၃) ေကာ္ဖီအလြန္အကၽြံေသာက္ျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း
ကဖင္းဓာတ္ဟာ အက္စစ္အထြက္မ်ားေစၿပီး အစာအိမ္ကို မအီမသာျဖစ္ေစကာ ဗိုက္ေအာင့္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဗိုက္မေအာင့္ေအာင္
- ကဖင္းဓာတ္မပါတဲ့ ေကာ္ဖီကို ေျပာင္းေသာက္ပါ။
(၄) ဒိန္ခဲႏွင့္ ေဟာ့ေဒါ့မုန္႔
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ေခါင္းကိုက္ျခင္း
ဒိန္ခဲမွာ
တိုင္ယာမင္း (Tyramine) ဆိုတဲ့အမိုင္ႏိုအက္စစ္ပါဝင္ေနပါတယ္။
ေဟာ့ေဒါ့မွာေတာ့ ႏုိက္ထ႐ိုက္ (Nitrites) ပါဝင္ေနပါတယ္။
ဒီအစာႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစကာ
ေခါင္းကုိက္ေစပါတယ္။
ေခါင္းမကိုက္ေအာင္
-
တိုင္ယာမင္းေပါမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး က်ပ္တင္ထားတဲ့ အသား၊ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့
သနပ္၊ အမွည့္လြန္ေနတဲ့ သစ္သီး၊ ဝိုင္နဲ႔ ဘီယာေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဒါ့အျပင္
ေဟာ့ေဒါ့မုန္႔ကိုလည္း အလြန္အကၽြံမစားပါနဲ႔။
(၅) က်ပ္လြန္းေသာ ဖိနပ္စီးျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ေျခဖမိုးနဲ႔ ေျခဖဝါးနာက်င္ျခင္း
ႂကြက္သားေတြဟာ
က်ဳံ႕ဆန္႔လိုက္၊ ေျဖေလ်ာ့လိုက္လုပ္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းပါ။ ေျခေထာက္နဲ႔
မေတာ္တဲ့ ဖိနပ္က်ပ္က်ပ္ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာ စီးထားတဲ့အခါ
ေျခဖမိုးနဲ႔ေျခဖဝါးနာက်င္ ရတတ္ပါတယ္။
ေျခေထာက္ျပႆနာကင္းေဝးေအာင္
-
ဖိနပ္ေၾကာင့္ ေျခေထာက္ေတြ နာက်င္ ေနတယ္လို႔ ခံစားရရင္
တင္းနစ္ေဘာလံုးတစ္လံုးေပၚမွာ ေျခနင္းၿပီးလွိမ့္ေပးရင္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ
ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြလည္း ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။
ေန႔စဥ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) ေရပူခ်ဳိးျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - အသားအေရေျခာက္ေသြ႕ျခင္း
ေရပူခ်ဳိးတာနဲ႔
ဆပ္ျပာတိုက္တာေတြဟာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးထားတဲ့ အေရျပား ဆဲလ္ေတြကို
ကြာက်ေစပါတယ္။ အေရျပားမွာရွိတဲ့ သဘာဝအဆီေတြကိုပါ ေဆးေၾကာ လိုက္သလို
ျဖစ္သြားတာေၾကာင့္ အေရျပားေတြ ေျခာက္ေသြ႕သြားတာပါ။
အသားအေရမေျခာက္ေသြ႕ေအာင္
-
ေရပူနဲ႔ခ်ဳိးတဲ့အခါ ခပ္ျမန္ျမန္ခ်ဳိးပါ။ ၿပီးရင္ အစိုဓာတ္ထိန္းေပးႏိုင္တဲ့
ဆပ္ျပာအမ်ဳိးအစားကိုသံုးပါ။ ေရခ်ဳိးၿပီးတဲ့အခါမွာလည္း
ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္သုတ္ၿပီးခါစမွာပဲ အစိုဓာတ္ထိန္းလိမ္းေဆး (Moisturizing
Ointment) ကိုလိမ္းေပးပါ။
(၇) ညစာစားၿပီး ပူရွိန္းစားျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ - ရင္ပူျခင္း
ညစာကုိ
အမ်ားႀကီးစားၿပီးခ်ိန္မွာ ပူရွိန္းသၾကားလံုး၊ ပီေက စတာေတြကို စားလိုက္တာဟာ
အစာအိမ္နဲ႔ အေစေရမ်ဳိႁပြန္ၾကားက ႂကြက္သားစုကို ပြင့္ေစကာ
အက္စစ္ဆန္တက္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ရင္ပူရတာပါ။
ရင္ပူျခင္းကင္းေဝးေအာင္
-
ညစာစားတဲ့အခါ အမ်ားႀကီးမစားပါနဲ႔။ ေျဖးေျဖးနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားပါ။
ရင္ပူေစတဲ့ ဆီေၾကာ္စာ၊ ေခ်ာကလက္၊ အဆီမ်ားအသား၊ အယ္လ္ကိုေဟာ၊ ကဖင္းပါတဲ့
ေသာက္စရာနဲ႔ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခ်ဥ္တဲ့သစ္သီး စတာေတြကို
ေလွ်ာ့စားပါ။
Ref : Good Health
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment