Posted by: Ko Myo
on Sunday, July 06, 2014
Categories:
က်န္းမာေရးႏွင့္ ေဆးပညာ
တရုပ္နိုင္ငံထုတ္ စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္မႈ မရွိတာေၾကာင့္ စားသံုးဖို ့ မသင့္တဲ့အတြက္ ကမၻာ့နိုင္ငံအသီးသီးက သတင္းစာ-ဂ်ာနယ္-ေရဒီယို-တီဗီြ-အင္တာ နက္ စသျဖင့္ သတင္းမီဒီယာေတြ ကတဆင့္ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္အေတာ္ မ်ားမ်ားကတည္းကစျပီး က်န္းမာေရး အသိေပးလွဳံ႔ ေဆာ္ေနၾကရပါတယ္။
မယ္လမင္းဓာတ္ပါေသာ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ားမွအစ ပ်ားရည္အဆံုး လူကိုေသေစတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ ေတြ ပါ၀င္ေနၾကတာေၾကာင့္ တခ်ိဳ ့နိုင္ငံေတြမွာဆိုရင္၊ တရုပ္ျပည္ထုတ္ပစၥည္းမ်ား တင္သြင္းလာမႈကို ပိတ္ပင္ ထားၾကပါတယ္။ သို ့ေသာ္ တရုပ္ျပည္၏ နယ္နမိတ္ကုန္စည္ လမ္းေၾကာင္းကတဆင့္ စိမ့္၀င္ လာ လွ်က္ရွိျပီး၊ ထုပ္ပိုးပစၥည္းလွပ၍ဆြဲေဆာင္မႈ၊ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာမႈ တို ့ေၾကာင့္လည္း လူထုလက္၀ယ္ ေရာက္ရွိေနၾကတုန္းပါဘဲ။ က်နး္မာေရးကို အထူးၾကပ္မတ္တဲ့ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာေတာင္ တရုပ္ ပစၥည္းေတြ လွိမ့္၀င္လာလ်က္ရွိျပီး၊ သတင္းမီဒီ ယာေတြကတဆင့္ လူထုကို ထိထိေရာက္ေရာက္ လႊမ္းမိုး ပိတ္ပင္နိုင္ျခင္းမရွိေသးဘူး လို ့ဆိုပါတယ္။ အေမရိကန္နိုင္ငံရွိ အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဗဟို(ေခၚ) FDA ကလည္း လက္ရွိ အေမရိကန္သို ့ ၀င္ေရာက္ျပီးျဖစ္တဲ့ တရုပ္ျပည္ အစားအစာမ်ား၏ ၂.၃ ရာခိုင္ပစၥည္းမွ်ကိုသာ ထိန္းခ်ဳပ္ စစ္ေဆးနိုင္ပါေသးတယ္။ အဲဒီစစ္ေဆးေတြ ့ရွိထဲကမွ၊ ေအာက္ပါ အစားအစာ(၅)မ်ိဳးကို (လံုး၀) စားသံုးဖို ့မသင့္ေၾကာင္း FDA က ထိပ္တန္းသတင္းအျဖစ္ ေၾကျငာခဲ့ ပါေၾကာင္း ၂၀၁၃ ခုႏွစ္၊ ၾသဂုတ္ လ ၆ ရက္ေန ့ ထုတ္ Epoch Times မွာ ေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။
(၁) တီလားပီးယားငါး။
ယေန ့အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုမွာ တီလားပီးယားငါး စားသံုးမႈျမင့္မားလ်က္ရွိျပီး၊ သူတို ့နိုင္ငံအတြက္ သြင္းကုန္အျဖစ္ ၀ယ္ယူရတဲ့ တီလားပီးယားငါးေတြ၏ ၈၀-ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ တရုပ္ျပည္ကျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္စဥ္ တရုပ္ျပည္က ေပါင္ခ်ိန္ ၃၈၂.၂၀ သန္း ၀ယ္ယူ ေလ့ရွိပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္က တရုပ္ျပည္ တီလားပီးယား ငါးေမြးျမဴေရးရြာမွ လယ္သမားတစ္ဦး၏ သမီးငယ္တစ္ဦးဟာ အသက္ (၇)ႏွစ္အရြယ္က စျပီး အရြယ္မတိုင္မီ ရာသီေသြး ေပၚလာခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီျဖစ္ရပ္ဟာ ကန္ထဲရွိ ငါးမ်ားကို ၾကီးထြားအသား တုိးေအာင္ antibiotics တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဟိုမုန္းေဆး၀ါးေတြကို ငါးစာႏွင့္ အတူေရာေကြ်းခဲ့ တာေၾကာင့္၊ ထိုငါးေတြကို ေန ့စဥ္စား ေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ ကေလးမေလးမွာ ဓမၼတာရာသီ ေစာေစာလာရျခင္းျဖစ္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း တရုပ္ျပည္ ငါးေမြးျမဴေရးသမားမ်ားက သူတို ့ေမြးကန္မွ ထြက္ရွိတဲ့ ငါးေတြကို ကေလးငယ္မ်ားကို မေကြ်းၾကေတာ့ပါဘူးတဲ့။
(၂) ငါးၾကီးဆီထုတ္တဲ့ Cod (ေခၚ) ပင္လယ္ငါးၾကီးမ်ား။
အေမရိကန္နိုင္ငံရဲ ့ ပင္လယ္ငါးၾကီး စားေသာက္မႈ၏ ၅၁-ရာခိုင္ႏႈန္းကိုလည္း တရုပ္ျပည္ကဘဲ တင္သြင္း လာေလ့ရွိျပီး၊ ႏွစ္စဥ္ ေပါင္ခ်ိန္အားျဖင့္ ၇၀.၇၀ သန္း ပမာဏရွိတဲ့ ပင္လယ္ငါးၾကီးေတြကို တရုပ္ျပည္က ၀ယ္ယူေလ့ရွိပါတယ္။ တရုပ္ျပည္မွာ ပင္လယ္ငါးၾကီးေတြကို တီလားပီးယား ငါးေတြလိုဘဲ ေမြးျမဴေကြ်းေမြး ေလ့ရွိတာေၾကာင့္ မစားသင့္ပါဘူးတဲ့။
(၃) ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား။
တရုပ္ျပည္ကေန လမ္းခရီးရွည္ကို ျဖတ္သန္းျပီး ေရာက္ရွိလာရတာေၾကာင့္ တရုပ္ျပည္မွ တင္သြင္းလာ တဲ့ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာ မလတ္ဆတ္ၾကေတာ့ဘဲ အရသာဓာတ္ ျပယ္ေနၾကပါျပီ္။ ယေန ့ အေမရိကန္၏ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေစ်းကြက္ ၅၀-ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ တရုပ္ျပည္ထုတ္ပစၥည္း မ်ားျဖစ္ၾကျပီး၊ ႏွစ္စဥ္ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ဂါလံေပါင္း ၃၇၆ သန္း ၀ယ္ယူေနရပါတယ္။ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္သာမက၊ တရုပ္ျပည္ထြက္ သစ္သီး၀လံ - ဟင္းသီးဟင္းရြက္ - သစ္သီးေျခာက္ေတြ အားလံုးဟာ လမ္းခရီးရွည္ ကိုျဖတ္သန္းလာ၍ မလတ္ဆတ္ေတာ့ျခင္း၊ တာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုေဆး၀ါးေတြ ေဆးထိုးအသံုးျပဳျခင္း တို ့ေၾကာင့္ မစားသင့္ပါဘူးတဲ့။ ဒါ့ျပင္ စစ္တမ္းမ်ားအရ၊ တရုပ္ျပည္ဟာ ကမၻာ့အၾကီးမားဆံုး ပိုးသတ္ ေဆး၀ါးအသံုးျပဳတဲ့ နိုင္ငံတစ္ခုျဖစ္တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
(၄) မႈိမ်ား။
ေရေျမသဘာ၀ ရာသီဥတု ႏွင့္ တရုပ္ရိုးရာ အစဥ္အလာမ်ားအရ၊ တရုပ္ျပည္ထြက္မႈိဟာ အရသာ လည္းရွိ၊ က်န္းမာေရးနဲ ့လည္း ညီညြတ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း အေမရိကန္နိုင္ငံရဲ ့ မႈိဟင္းလ်ာ စားေသာက္မႈ၏ ၃၄-ရာခိုင္ႏႈန္းကို တရုပ္ျပည္ကဘဲ တင္သြင္းလာေလ့ရွိျပီး၊ ႏွစ္စဥ္ ေပါင္ခ်ိန္အားျဖင့္ ၆၂.၉၀ သန္း မွာယူေနၾကရပါတယ္။ တရုပ္ျပည္မွာ နိုင္ငံျခားပို ့ကုန္ျဖစ္တဲ့ မႈိေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ဓာတုပစၥည္းေတြသံုးရျခင္း၊ မႈိကို စည္သြပ္ဗူးအျဖစ္ ျပဳျပင္ေျပာင္း လဲထုပ္ပိုးရျ ခင္း၊ ေ၀းလံေခါင္သီတဲ့ အရပ္သို ့ တင္ပို ့ရျခင္း၊ စတာေတြေၾကာင့္ စားသံုးသူလက္ထဲ ေရာက္တဲ့အခါ အဆိပ္သင့္ေစပါေတာ့ တယ္။
(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဟင္းလ်ာအားလံုးနီးပါးအတြက္ မရွိမျဖစ္ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ျဖစ္ တာေၾကာင့္ လည္း တရုပ္ျပည္ထြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေပါင္ခ်ိန္ ၂၁၆.၅၀ သန္းကို အေမရိကန္က ႏွစ္စဥ္ ၀ယ္ယူေလ့ ရွိျပီး၊ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု တစ္ခုလံုးရဲ ့ ၾကက္သြန္ျဖဴစားသံုးမႈ ၃၁-ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ တရုပ္ျပည္ကျဖစ္ ပါတယ္။ တရုပ္မွ တင္သြင္းလာတဲ့ ပစၥည္းပါကင္ေတြေပၚမွာ “organic product @ေအာ္ဂဲနစ္ ထြက္ကုန္ ပစၥည္းသီးသန္ ့” လို ့ တံဆိပ္ ကပ္ထားေသာ္လဲ၊ FDA မွ ဓာတ္ခြဲ စစ္ေဆးၾကည့္တဲ့အခါ၊ ေအာ္ဂဲနစ္ ပစၥည္း (လံုး၀) မဟုတ္ဘဲ၊ က်န္းမာေရးအတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့ inorganic မ်ားသာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။
++++++++++++++++++++++
the South China Morning Post(ေခၚ) ေတာင္တရုပ္ျပည္ထုတ္ နံမည္ၾကီး သတင္းစာအရ၊ တရုပ္နိုင္ငံ ၏ ၇၀-ရာခိုင္ႏႈန္းေသာ ျမစ္-ေခ်ာင္း-ကန္ေရမ်ားမွာ ဓာတုစက္ရံုေတြႏွင့္ အထည္အလိပ္ ဆိုးေဆး စက္ရံုေတြက ထြက္ရွိလာတဲ့ အဆိပ္သင့္ပစၥညး္ေတြ ပါ၀င္ေနေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ လက္ရွိလူဦးေရ နည္းပါးဆံုးျဖစ္တဲ့ Zhejiang ခရိုင္မွာေတာင္ ေရထု ညစ္ညမ္းေနတာေၾကာင့္ ထိုခရိုင္ေန ျပည္သူေတြ ေရဆင္းမကူးရဲၾကပါဘူးတဲ့။ ေဘဂ်င္းျမိဳ ့ မွာလည္း အခ်ိန္တိုင္းလိုလို ေလထုညစ္ ညမ္းမႈေတြ ရွိေနတယ္လို ့ ေဘးဂ်င္းရွိ အေမရိကန္ နိုင္ငံသံရံုးမွ ေျပာပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး…တရုပ္ျပည္မွာ လူဦးေရထူ ထပ္ျပီး ေလ-ေရ-ေျမ အားလံုး ညစ္ညမ္းေနတာေၾကာင့္ တရုပ္နိုင္ငံထြက္ ေရေန/ကုန္းေန သတၱ၀ါမ်ား-သီးႏွံမ်ားအားလံုးကို မစားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း FDA ထပ္ေလာင္း အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
(ကိုးကား… By Diana Zhang, Epoch Times | August 6, 2013)
--
promise.pauk
------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment