သြားတိုက္နည္းစနစ္ မမွန္ကန္ျခင္းေၾကာင့္ သြားေရာဂါမ်ားျဖစ္
ရန္ကုန္၊ ဒီဇင္ဘာ ၁၈ - လူအမ်ားစုတြင္ သြားတိုက္နည္းစနစ္္ မမွန္ကန္သည့္ အတြက္ ခံတြင္းႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေနၾကျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သြားဆရာဝန္ေဒါက္တာ မိုလာကေျပာသည္။
“သြားတိုက္နည္း ပံုမွန္အေနနဲ႔ သာတိုက္ရင္ သြားေရာဂါအတြက္ ေဆးခန္းသြားစရာေတာင္ မလိုေတာ့ဘူး”ဟု ေဒါက္တာ မိုလာကေျပာသည္။
သြားအား ကန္႔လန္႔ျဖတ္မတိုက္ရန္၊ သြားတိုက္သည့္အႀကိမ္ေရ လိုအပ္သည္ထက္မပိုရန္၊ ဆား၊ မီးေသြး စသည့္ ေႂကြအလႊာကို ပ်က္စီးေစသည့္ အရာမ်ားႏွင့္ မတိုက္ရန္၊ အိပ္ရာမဝင္ခင္ သတိထား၍ သြားတိိုက္ရန္ လူထုအၾကား ပညာေပး၊ သတိေပးေနေသာ္လည္း လိုက္နာမႈနည္းပါးေၾကာင္း အဆိုပါဆရာဝန္က ေျပာသည္။
တခ်ိဳ႕ လူမ်ားသည္ သြားျဖဴေစရန္ သြားခဏခဏတိုက္ျခင္း၊ အခ်ိန္အၾကာႀကီးတိုက္ျခင္း၊ ဖိ၍တိုက္ၾကေလ့ရွိၿပီး ထိုအရာမ်ားသည္ သြားမျဖဴေစဘဲ ေႂကြလႊာမ်ားပ်က္စီးကာ တျဖည္းျဖည္း ဝါလာေလ့ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
“သြားကန္႔လန္႔ျဖတ္ တိုက္တဲ့အခါ သြားဖံုးနဲ႔ သြားနားမွာ သြားပိုးစားတာမဟုတ္ဘဲ အခ်ိဳင့္ေတြျဖစ္ၿပီး အဲဒီခ်ိဳင့္ေတြ တျဖည္းျဖည္းနက္လာတဲ့ အခါ သြားအတြင္း အသားႏုေတြပ်က္စီးၿပီး သြားမေကာင္းေတာ့ဘူး” ဟု ေဒါက္တာမိုလာ ကေျပာသည္။
အခ်ိဳဓာတ္သည္ သြားအတြက္ အက်ိဳးရွိသည္ဟု ဆိုၿပီး အခ်ဥ္မ်ား ငံုထားျခင္းသည္ အခ်ဥ္ဓာတ္ေပါက္ၿပီး သြားေဆြးႏိုင္သည့္အတြက္ သတိထားသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
သြားတိုက္သည့္ အခါ ပါးစပ္ပိတ္္ၿပီး တိုက္ပါက အေပၚေအာက္ အညစ္အေၾကးမ်ား ပါးစပ္အတြင္း ဝင္ေရာက္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ သြားၾကားအတြင္းသာမက သြားဖံုးအၾကားရွိ အညစ္္အေၾကးမ်ား မပါရွိေစရန္ သြားပြတ္တံအား တေစာင္းထား၍ တိုက္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
ရန္ကုန္၊ ဒီဇင္ဘာ ၁၈ - လူအမ်ားစုတြင္ သြားတိုက္နည္းစနစ္္ မမွန္ကန္သည့္ အတြက္ ခံတြင္းႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေနၾကျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သြားဆရာဝန္ေဒါက္တာ မိုလာကေျပာသည္။
“သြားတိုက္နည္း ပံုမွန္အေနနဲ႔ သာတိုက္ရင္ သြားေရာဂါအတြက္ ေဆးခန္းသြားစရာေတာင္ မလိုေတာ့ဘူး”ဟု ေဒါက္တာ မိုလာကေျပာသည္။
သြားအား ကန္႔လန္႔ျဖတ္မတိုက္ရန္၊ သြားတိုက္သည့္အႀကိမ္ေရ လိုအပ္သည္ထက္မပိုရန္၊ ဆား၊ မီးေသြး စသည့္ ေႂကြအလႊာကို ပ်က္စီးေစသည့္ အရာမ်ားႏွင့္ မတိုက္ရန္၊ အိပ္ရာမဝင္ခင္ သတိထား၍ သြားတိိုက္ရန္ လူထုအၾကား ပညာေပး၊ သတိေပးေနေသာ္လည္း လိုက္နာမႈနည္းပါးေၾကာင္း အဆိုပါဆရာဝန္က ေျပာသည္။
တခ်ိဳ႕ လူမ်ားသည္ သြားျဖဴေစရန္ သြားခဏခဏတိုက္ျခင္း၊ အခ်ိန္အၾကာႀကီးတိုက္ျခင္း၊ ဖိ၍တိုက္ၾကေလ့ရွိၿပီး ထိုအရာမ်ားသည္ သြားမျဖဴေစဘဲ ေႂကြလႊာမ်ားပ်က္စီးကာ တျဖည္းျဖည္း ဝါလာေလ့ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
“သြားကန္႔လန္႔ျဖတ္ တိုက္တဲ့အခါ သြားဖံုးနဲ႔ သြားနားမွာ သြားပိုးစားတာမဟုတ္ဘဲ အခ်ိဳင့္ေတြျဖစ္ၿပီး အဲဒီခ်ိဳင့္ေတြ တျဖည္းျဖည္းနက္လာတဲ့ အခါ သြားအတြင္း အသားႏုေတြပ်က္စီးၿပီး သြားမေကာင္းေတာ့ဘူး” ဟု ေဒါက္တာမိုလာ ကေျပာသည္။
အခ်ိဳဓာတ္သည္ သြားအတြက္ အက်ိဳးရွိသည္ဟု ဆိုၿပီး အခ်ဥ္မ်ား ငံုထားျခင္းသည္ အခ်ဥ္ဓာတ္ေပါက္ၿပီး သြားေဆြးႏိုင္သည့္အတြက္ သတိထားသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
သြားတိုက္သည့္ အခါ ပါးစပ္ပိတ္္ၿပီး တိုက္ပါက အေပၚေအာက္ အညစ္အေၾကးမ်ား ပါးစပ္အတြင္း ဝင္ေရာက္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ သြားၾကားအတြင္းသာမက သြားဖံုးအၾကားရွိ အညစ္္အေၾကးမ်ား မပါရွိေစရန္ သြားပြတ္တံအား တေစာင္းထား၍ တိုက္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
0 ကြန္မန့္ေရးရန္:
Post a Comment